Шест години след налагането на мораториума за изграждането на АЕЦ Белене,

...
 Шест години след налагането на мораториума за изграждането на АЕЦ Белене,
Коментари Харесай

Енергийната комисия даде „зелена светлина” за рестарт на АЕЦ „Белене”*

 Шест години след налагането на мораториума за построяването на АЕЦ „ Белене ”, през днешния ден депутатите от енергийната комисия в Народното събрание направиха крачка към следващия рестарт на плана.
Те поддържаха предлагането на ГЕРБ, съгласно което кабинетът има период до 31 октомври да търси вложител за централата и да договаря с него. Според признатите текстове реализацията на проекта трябва да бъде на пазарен принцип и без държавни гаранции. 

 

Управляващи и съпротива, става известно, имат минимални разлики – Българска социалистическа партия също желаят „ Белене ”, като дори упорстват мораториумът да падне незабавно. „ Воля ” поддържа плана за втора атомна централа, заяви bTV.

Единственото изключение е Движение за права и свободи, съгласно които АЕЦ „ Белене ” няма бъдеще.

Текстовете би трябвало да бъдат гласувани и в пленарна зала.

Министър Петкова се зарадва на политическия консенсус по решението ѝ, само че бе безапелационна, че няма да се отстъпва от оповестените правила, предава БНР.

" Това е реализация на плана на пазарен принцип без даване на държавни гаранции и без дълготрайни контракти за изкупуване на сила ", сподели тя.

От Българска социалистическа партия оповестиха, че ще поддържат плана на ръководещите и в пленарната зала, изясни Таско Ерменков, " единствено като израз на желанието на Българска социалистическа партия да не пречи, а да основава всички предпоставки за решаването на казуса с АЕЦ " Белене ".

А Рамадан Аталай от Движение за права и свободи разгласи, че каквото и да гласоподават депутатите, Народно събрание е само заслон за решенията на държавното управление. " Абсолютно нищо не зависи от това решение, което ще вземем ние през днешния ден. За да вземе Министерски съвет, т.е. министър председателят, едно решение, желаете Народно събрание още веднъж да бъде отново оня заслон, който по някакъв метод политически да размие решенията ", съобщи той.

* Допълнено в 19:55 ч.
По публикацията работи: Евгения Маринова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР